Vad är ett potthål?
Potthål eller slaghål är små skador i asfalt som när vatten i marken och i asfalten fryser till is bidrar till att underlaget spricker. Genom tjäle, salt och slitage blir det snabbt ett hål och det växer sig utan undantag snabbt större. Belastning på hålets kanter gör att asfalten går sönder av trycket och hålet ökar i omkrets. Hamnar det regnvatten i hållet blir det snabbt ännu större. Som fastighetsägare är det en god idé att laga dessa så snabbt det går för att undvika större skador och minska risker att människor skadar sig på grund av hålen.
Med öga för underlag, rätt fraktioner och handlag för asfaltering
En rätt utförd och skicklig asfaltering kan hålla i över tio år. För oss är det otroligt viktigt att underarbetet blir korrekt utfört för att skapa en så tålig och slitstark yta som möjligt. Det handlar om att motverka sättningar och sprickor genom att både få rätt lutning på ytan som ska asfalteras och att det grus och fyllnadsmaterial som ligger under har rätt fraktioner och packas effektivt. I valet av asfalt så finns det flera olika möjligheter. Det beror helt på vad ytan ska användas till och hur slitaget ser ut. Vi hjälper dig att göra rätt val.
En parkeringsplats på en bostadsrättsförening eller avlastningsplats för lastbilar på en industritomt innebär väldigt olika former av slitage och behov på underlaget. Ett gott råd vid asfaltering är därför att välja en partner som har erfarenhet, kunskap och skickliga asfaltläggare under sitt tak. Tillsammans med engagemang och ansvar för slutresultatet blir det en lösning du kommer att vara nöjd med.
Asfaltering, betong- eller stenläggning – börja i rätt ände när du väljer material
När det är dags att lägga ny uppfart eller industritomt finns det flera material du kan välja på. Som företagare, privatperson eller bostadsrättsförening kan både asfalt, betong eller sten ge gångvägar, uppfarter och parkeringsytor som blir snygga och välskötta. Men innan du bestämmer dig är du varmt välkommen att diskutera materialval med oss. Av oss får du en lösning som tar hänsyn till alla förutsättningar och är mest kostnadseffektiv och hållbar i längden.
Alla underlag har både fördelar och nackdelar. Asfalt kan vara kostnadseffektivt initialt men har inte lika lång livslängd som en stenläggning. För industrier som hanterar tunga laster kanske betong är det bästa valet, även om betonggjutning är en dyrare process. Är det så att uppfarten inom kort kommer att påverkas av avloppsarbete eller andra justeringar är asfalt ett mycket bättre material eftersom du kan göra mindre hål och lagningar utan att behöva göra om hela ytan.